FİNANSAL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ
Ulaşmak istediğiniz yeri bilmeden bir yol haritası yapmak mümkün değildir. Bütçenizi yapmaya başlamadan önce kişisel veya sosyal amaçlı, kısa, orta veya uzun vadeli hedeflerinizin neler olduğunu belirlemiş olmanız gereklidir.
Spesifik: Hedefinizi net ve kendine özgü olacak şekilde yazın. Örneğin; “Acil durumlarda yetecek kadar tasarruf sahibi olmak istiyorum
Ölçülebilir: Bunun için ne kadar ihtiyacınız var ? Örneğin; “Beklenmedik harcamalar için köşede 6.000 TL param olsa yeterli olur.
Erişilebilir: Hedefinizi parçalara ayırın. Her bir parça hedefinize ulaşmak için atmanız gerken adımlardır. Örneğin; “Aylık olarak 300 TL tasarruf edebilirim.
Gerçekçi: Hedefler gerçekçi, biraz da zorlayıcı olmalıdır. Böylece kendinize şu anki konumunuzun ötesine taşıyabilirsiniz.Ancak ulaşılmayacak kadar büyük hedefler de konumlandırılmamalıdır. Ulaşılamayacağını düşünmeye başlayıp tamamen vazgeçmeniz halinde yerinizi saymış olursunuz.
Zaman Sınırı: Hedeflerinize ulaşmak için son tarih olmalıdır. Bu sizin gereksiz ertelemeler yapmanızı engeller. Örneğin; “ 6.000 TL tutarında bir acil durum fonunu bir yılda oluşturmak istiyorum.” Aylık 300 TL tasarruf yapmanız mümkün olduğuna göre zorlanacağınız aylar için esneme payınız da olabilecektir.
Finansal hedeflerinizi belirledikten sonra önceliklerinizin ne olduğu ile ilgili bir vizyon sahipsiniz demektedir. Artık hedeflerinize ulaşmak için hayatınızda gereken değişiklikleri yapmaya başlayabilirsiniz. (A’dan Z’ye Finansal Okuryazarlık, Haşmet Sarıgül)